fbpx
Sari la conținut
cat costa o casa in 2021

Cat costa o casa in 2022

‘Cat costa o casa in 2022? ‘ este intrebarea ce sta la baza inceperii oricarui proiect.

Atunci cand proiectul este casa noastra sunt multe alte intrebari ce acompaniaza standard-ul si multe aspecte pe care trebuie sa le luam in vedere inaintea calcularii unui pret.

Ce fel de casa ne dorim? Care este pozitia geografica dorita pentru aceasta? Care este bugetul pe care il putem aloca la momentul inceperii proiectului?

cat costa o casa in 2021

Ce fel de casa ne dorim?

O casa poate fi contruita si modelata in functie de necesitati, dupa cum urmeaza:

 

  • CASA REZIDENTIALA – conceputa pentru a ne oferi confort noua si familiei noastre
  • CASA sau CASE PENTRU INVESTITII – concepute astfel pentru realizarea unor venituri pasive pe termen lung prin vanzare ori inchiriere
  • CASA CIVILA pentru intemeierea unui sediu social ori birouri destinate afacerilor

 

cat costa o casa in 2021

Casa Rezidentiala

Ne referim la casa rezidentiala ca fiind cel mai important si indispensabil proiect din vietile noastre, devenind astfel dintr-un proiect ori un scop, adapostul nostru, caminul la care am visat dintotdeauna.

Contruirea unei case rezidentiale implica o investitie mai mare considerand ca nu este conceputa pentru a genera venituri. Pretul este variabil si influentat de diferiti factori care se pot modifica de altfel in timpul contructiei.

Unei astfel de constructii se aloca, in medie, o perioada de 6 luni fara a lua in calcul timpul desemnat obtinerii autorizatiilor necesare.

Constructia unei case rezidentiale este un intreg proces. In prim plan se pozitioneaza imaginatia fiecaruia si felul in care proiectam casa visurilor noastre in propria minte. Viziunea noastra in ceea ce priveste design-ul si utilitatea acestuia este deosebit de importanta in transformarea acesteia dintr-o simpla proiectie creativa in realitate.

In plan secundar se pozitioneaza arhitectul care are rolul de a imbunatatii ideea initiala printr-o serie de posibile modificari.

Compartimentarea, utilitatea, dimensiunile spatiilor si planurile de rezistenta sunt cateva din potentialele schimbari pe care un architect le poate propune.

Odata finalizat proiectul arhitectural, ne este prezentat un pret estimativ care de cele mai multe ori depaseste bugetul alocat ori estimat de noi initial. Ba mai mult, conform statisticilor, pretul precizat de catre architect reprezinta de fapt un procent de 70%-80% din suma totala evidentiata la finalizarea constructiei. Recomandarea expertilor din domeniu este sa nu ne lasam influentati de cifrele care ne vor fi mentionate, crezand ca luand lucrarea in propriile noastre maini vom reduce din cheltuieli. Dimpotriva, angajarea unor persoane necalificate ori achizitonarea pe cont propriu a materialelor de constructive vor complica finalizarea lucrarii si va genera costuri suplimentare.

Pe de alta parte, trebuie sa luam in calcul si costurile de intretinere pe care vom fi nevoiti sa le suportam pe termen lung. Din fericire, noua legislatie privind construirea in standarde NZEB ne obliga sa devenim constienti de acest lucru.

Ce este NZEB?

Potrivit legii nr. 372/2005, republicata astfel in 2020, privind performanta energetica a cladirilor se mentioneaza “ cladirea cu consum de energie aproape egal cu zero este cladirea cu performanta energetica foarte ridicata, la care necesarul de energie din surse conversionale este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si acoperit in cea mai mare masura, cu energie din surse regenerabile.”

Potrivit studiului facut de EUROSTAT in 2014 privind emisele de CO2, sursele de poluare din UE sunt urmatoarele:

cat costa o casa in 2021
1. CLADIRI CIVILE 2. CLADIRI REZIDENTIALE 3.TRANSPORT 4.INDUSTRII 5.AGRICULTURA 6.ALTE SURSE Total
13,3%
24,8%
33,3%
25,9%
2,2%
0,5%
38,1%

Se poate observa faptul ca suma cladirilor civile cu cele rezidentiale au ponderea cea mai ridicata in poluarea ecosistemului planetar, fapt ce a dus la intocmirea legii mentionate pentru remedierea emisiilor directe si indirecte de CO2.

Pretul de constructie al unei cladiri a crescut considerabil in ultimii ani fiind influentat de manopera (piata muncii fiind in scazamant) si de costul ridicat al materialelor de constructie cauzat, in special, de pandemie si de inflatia produsa de aceasta.

Daca in urma cu aproximativ 3-4 ani, pretul unei case calitative din  punct de vedere structural si de calitate medie din punct de vedere al finisajelor alterna intre 400-500 EUR/m2, in prezent cu noile reglementari si cerinte nu poate fi mai mic de 550-700 EUR/m2.

Aceasta diferenta notabila de pret se datoreaza faptului ca o casa poate avea ca punte de plecare, din punct de vedere NZEB, 90kwh/m2/an ajungand la 30kwh/m2/an, excluzand situatiile in care realizarea unei case pasive care depinde de alti factori nerealizabili, in unele cazuri, poate atinge un coefficient de 15kwh/m2/an.

Am  creat pentru dumneavoastra un calculator estimative de costuri pentru construirea a 3 tipologii de case. In urmatorul articol vom descrie constructia unei case pe system ICF cu avantaje si dezavantaje.