Ce sunt cofrajele termoizolante ICF?
ICF reprezinta prescurtarea cuvantului Insulating Concrete Forms sau Insulated Concrete Form. Cofrajele termoizolante sunt unitati modulare interconectate care sunt uscate, stivuite si umplute cu beton. Unitatile se prind intre ele ca niste caramizi lego, astfel se creeaza o forma de pereti bine structurati sau etaje ale unor cladiri.
Casa realizata cu cofraje termoizolante , majoritatea beneficiarilor aleg acest concept nou aparut pe piata.
Cofrajele termoizolante din polistiren pun pret mai mult pe evitarea consumului excesiv de energie.
Eficienta energetica a unei case trebuie luata si ea in calcul.
Eficienta energetica
Sistemul de construcție din cofraje de polistiren este un sistem de cofraje termoizolante care are ca scop formarea pereților din beton, de tip monolit. Este alcătuit din două panouri de polistiren expandat, unite cu bride de plastic dur încastrate.
Sistemul combină izolația termică efectivă a polistirenului expandat (EPS) cu avantajele unui perete monolitic de beton armat.
SISTEMELE CONSTRUCTIVE EFICIENTE ENERGETIC
Avantajele sistemului :
– viteza de execuție: o casă se cofrează în 3 zile după ce s-a stabilit proiectul și se sapă conturul pentru fundație; nu implică zidărie, tencuieli, mortar, timp de uscare și se lucrează curat. Practic, o casă se poate realiza la roșu într-o lună, cu doar patru muncitori;
– costurile unor astfel de case sunt mai mici decât la o casă obișnuită la care se adaugă sistemul obișnuit de termoizolație (dar mai mari decât la casele fără termoizolație);
– eficiență energetică;
– reducerea costurilor cu încălzirea/răcirea clădirii cu 20-30%;
– izolarea fonică;
– rezistența mărită a clădirii (se consideră a fi cea mai rezistentă structură în caz de cutremur);
– ignifugarea construcției (polistirenul este ignifug);
– rezistența la umezeală;
– se poate lucra și pe timp de iarnă și pe ploaie; lucru ce nu se întamplă pentru a proteja muncitorii și datorită celorlalte elemente ce trebuie luate în calcul: tencuieli, pământ înghețat care se sapă greu, etc.
Dezavantajele sistemului
– trebuie gândită bine arhitectura casei, pentru că din moment ce s-au turnat pereții nu se mai pot dărâma, remodela. De aceea, pereții din interior se recomandă a fi construiți din gips carton sau alte structuri ușoare pentru a putea fi ușor remodelați dacă se reconsideră arhitectura interioară;
– termoizolarea casei la interior determină ca în zilele calde de vară, în momentul în care se deschide fereastra și pătrunde căldura în casă, aceasta rămâne în casă.